2009. november 2., hétfő

mi ez az illat...?

Gróf Tremenyik Hugó, 1859-ben kiadott, a Varázslatos indiai fűszerek c. könyvének 185. oldalán van egy paca.
2004-ben egy norvég kutatócsoport, akik gasztrorekonstruállással foglalkoznak, analizálták a pacát, és kiderült, hogy egy pörköltszaft maradványa.
A szaft DNS-ét megvizsgálva, rájöttek, hogy egy észak indai káposztabokor termése, amej minden második évben pörköltöt terem.
Hugó ellen lejárató kampány vette kezdetét, mejben meggyanúsították, hogy éjszakánként illegális feketevágásokat szervezett és langyos zsírral kenegette a szolgák hónalját.
Aztán újabb kutatásokba fogtak, míg meg nem haltak.
Ezt az érdekes és igaz történetet csak azért meséltük el, hogy tisztán lássunk. Az indiai konyhaművészet már régóta a figyelem középpontjában áll, és nem ok nélkül.
Tudom, hogy nehéz hitelt adni egy ojan embernek, akinek a kedvenc étele a vajas kenyér parizerrel, paradicsommal, hogy ijen finomakat még nem ettünk soha, de akkor higgyetek Annának, aki rajta tartja mutatóujját a gasztronómia nyelőcsövén.
Könnyűek, finomak, változatosak mivel kézzel esznek, nem lehet belapátolni a kaját, hanem kis gombóckákat kell gyurmázni, és ezalatt jut idő, beszélgetésre, kvaterkázásra.
Ojan, mintha fojamatosan rosszalkodnál az étkezőasztalnál, pedig csak eszel és összemalacozod a tányért, meg a kezed.
Csak néhányat az érdekesebbek közül:
Hagymaágyon pirított sültbanán, (itt három féle banán van, ez a nem édes fajtából készül), párolt káposzta párolt mogyoróval, sült padlizsán reszelt kókusszal, curd (aludttej szerű valami, amit ráküldenek az ételre), pita szerű édes kenyérke cukornádból készült töltelékkel és egy desszert, ami a főtt rizsből készül és brutálisan finom.
A mi kedvenceink a paneer tikka masala (házisajt naggyon finom fűszerezésű szószban) és a palak paneer (házisajt spenótos szószban), de szorosan mögötte van a dahl fry (gyakorlatilag lencsefőzelék újrasütve a wokban) és a curd.
Gróf Tremenyik a könyvében száznyolc féle fűszert említ, mi már kétszáz felett járunk gyűjtésünk során.
Mondjuk egy répát ötféleképpen el lehet készíteni minimális készítési és fűszerezési eltérésekkel, de tök más lesz.
Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy nem hiányzik egy rántott hús, és nem jelöltük be a naptárba, hogy mikor megyünk le a Volánba, de azért nem vészes.
A szakácsnők mindenhol nagyon szikárak és szigorúak, kell egy kis idő, míg mernek előttünk énekelni, vagy megmutatni pár étel elkészítését, és hát attól itt is boldogok, amikor agyon dicsérjük az ételt.
Ha a szag ember lenne, akkor használna-e deostiftet, vagy csak borotválná a hónalját?
A hirdetés után fojtatódik a fejtegetés.

A suryapet-i ingyenes hirdetési újságot tartja kezében.

Látogasson el az érzékek virtuális birodalmába!
A virtuális világ megcélozza a látásunkat, hallásunkat és gondolatainkat. A szaglás azonban mindezidáig egy felfedezésre váró terület maradt. Egy szag vagy illat fel tudja idézni legrégebbi emlékeinket, segítségével újra át tudunk élni helyzeteket vagy érzéseket.
Mások eddigi számos sikertelen kísérlete után most bemutatjuk a trópusi körülmények között kifejlesztett programot, amelynek segítségével Ön is átélheti azokat az élményeket, amiket a világ távoli pontjain lévő szerettei számára a mindennapokat jelentik.
A próbaverzióval az első ezer látogatónk ingyenesen letöltheti a következő fájlokat:

pocsoingeamitmindennaphord.szag
ketheteelfogyottadezodorom.szag
csatorna.szag
dahl.szag
tea.szag
ayurvedikussampon.szag
imperialblueviszki.szag
vonat.szag

5 rúpiáért letölthető szagkülönlegességeink:

pocsoingetmosott.szag
annahajatmosott.szag

7 láb magas fehérember vezetni tudó motortanítványokat keres.

Indiában a szag, az szag. Nincs beillatosítva, besprayzve, elmismásolva.
Ojan amijen.
Vannak az édes szagok, amiket az emberek általában önmagukon viselnek, reménykedve abban, hogy elnyomja a testet.
Ezek általában ánizsos, szegfűszeges, fahéjas illatvilágúak.
Étkezés után apró cukorkákat rágnak a jó lehelet és a ph érték miatt. Ezekben igazi ánizs van. gyakorlatilag a rágózást hejettesítik.
A hajra mindenféle olajakat, kencéket pakolnak, mejek illatoznak. Kócos embert itt nem látni (kettőt leszámítva). A férfiak mindenkori kelléke,- a Magyarországon is jól ismert, de sajnos kihalófélben lévő- nyelesfésű a farzsebben.
Megy a busz, dús hajába tép, majd egy nagyobb buszpájaudvarra érkezés előtt a fél busz bemozdul és lövi a hárét.
A nők pedig virágfüzéreket tesznek a hajukba, mej szép is meg finom illata is van.
Vannak konyhaszagok, amiket nagyon szeretünk. Mindenhol valami sül, fortyog, készül és az első napokban nagyjából azt éreztük, hogy mindennek ugyanojan íze van. Rohadtul csípős.
Aztán ez finomult, elkülönültek a dolgok és már tudtunk választani, hogy ízlik vagy nemízlik.
Juci mesélt indiai élményeiről nyáron, és mondta, hogy elmentek kirándulni és akartak vinni szendvicset magukkal, mint az osztájkirándulásra. És nem volt kenyér, ami a kisebbik baj, mert van hejette pita szerű dolog, de nem volt semmi amit belerakhattak volna. És akkor hogy van?- merült fel.
Hát úgy van, hogy bárhova megy az ember, de tényleg bárhova, biztos, hogy van egy vagy öt kajálda. Vagy be lehet ülni, vagy csak állni, de van.
És minden friss zöldségből készül, mert hűtő se nagyon van.
Itt jegyezzük meg, hogy remek étel és zöldségtárolási módszereket lestünk el, amiket majd megosztunk veletek. Vijayawadában az ateista család konyhájában gyakorlatilag nem ettünk meleg ételt. Talán mert mindig pár órával később érkeztünk az ebédhez. De tény, hogy nem divat sehol sem az újramelegítés. Itt a telepen, ahol most vagyunk, viszont apró praktikával oldják meg ezt a kérdést. Van egy nagy hungarocell doboz, beleteszik a forró edényeket és még pár óra múlva is langyos a dahl és a többi. Vagy. Különféle rizstároló edények, aminek forró vizet tárol a fedele és melegen tartja a rizst. Vagy. A zöldségtároló, aminek az oldalfalában fű van, fel kell locsolni néha vízzel, es nem száradnak ki a zöldségek.
Itt kell megemlítenünk Ravit, az itteni konyha segédkuktáját, az egyik legszimpatikusabb embert, akit eddig megismertünk. Tehát 1:6 arányban nyertek azok, akik arra tippeltek, hogy fogunk indiaival a szállás árán kívül másról is beszélgetni. A hellokitty sapkak karacsonykor atvehetoek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése