2009. október 12., hétfő

sweethome

Nagyjából másfél éve vagyok levelezőviszonyban dr. Vijayammal, aki a vijayawadai Ateista Központ vezetője – ez az a szervezet, amelynél megvizsgálom, hogy hogyan működik a szegény nőknek nyújtott csoportos mikrohitel. Egyelőre az ismerkedés fázisában vagyunk, ők elmondják, hogy miket csinálnak, én meg elmondom, hogy mire vagyok kíváncsi. Az Ateista Központ leginkább egy családi vállalkozásra hasonlít. Az ateista mozgalmat egy haladó gondolkodású, magasabb kasztbeli hindu férfi alapította a 20-as években, amelybe értelemszerűen az egész családja becsatlakozott. Most a gyerekei viszik a több intézményből álló központot. Az általuk pozitív ateizmusnak nevezett filozófia nagyjából a humanizmusnak felel meg. Indiában a vallási gyakorlatok és az egyházak nagyban meghatározzák a mindennapokat és a gondolkodást, az ateisták az irracionális gondolkodás, hiedelmek és gyakorlatok ellen küzdenek. Ilyenek a kasztrendszer által felállított korlátok, az iszlám és a katolicizmus egyes törvényei. Rengeteg tevékenységük van: egészségügyi ellátás, szociális munka kirekesztett csoportokkal (elhagyott feleségek, teherbe esett hajadonok, HIV pozitív betegek, bűnözők, utcagyerekek), női szálló, oktatás, mindenféle felvilágosítás, publikációk, nemzetközi és helyi ateista programok szervezése, a falvakban megtakarítási programok és mikrovállalkozások támogatása, kasztok és vallások közötti házasságok bátorítása, és nem utolsósorban segítségnyújtás természeti katasztrófák (árvíz, ciklon) esetén, ami itt nem ritka.
A családtagok mind tökéletesen beszélnek angolul és magasan iskolázottak, phd-ig meg sem állnak. Hogy megtörjék azt, hogy a vallás beavatkozzon az életükbe, vagy hogy kipótolják az űrt, saját ceremóniákat hoztak létre. A hinduk például általában istenek neveit viselik, az ateisták viszont új neveket találnak ki, megemlékezve olyan eseményekről, ami a gyerek születésekor történt. Csak pár gyöngyszemet idéznék: dr. második világháború, dr. kongresszus párt győzelme, dr. Los Angeles-i olimpiai játékok.

Dr. Vijayam megnyugtatott, hogy ne aggódjunk a szállás és ellátás miatt, minden el lesz rendezve. A központnak sok épülete van, az egyik a konyha és étkező, ahol a család és vendégek összegyűlnek enni, aki, amikor beesik. Az ételek fantasztikusak, sokszínű ízvilággal és nem olyan csípősek, mint az utcai koszt. Mindig egyszerre legalább 5-6 féle zöldséges dolgot lehet enni a rizs vagy lepények mellé. Eddig úgy tizenöt emberrel találkoztunk, mind rokonok. Ott fekszik a család legidősebb női tagja is, aki nemrég szenvedett combnyaktörést. A nagy család előnye, hogy mindig ül valaki az ágya mellett és ellátják, beszélgetnek vele. Vijayam azt tanácsolta, hogy ne hurcoljuk magunkkal az útlevelünket, biztonságosabb, ha itt hagyjuk és ők jól elteszik valahová. Már majdnem elképzeltem egy kis széfet, amikor is bement az útlevelekkel a nagyi szobájába, egy pillanatnyi gondolkodás után felültette és betette az útleveleket a párnái közé.
Este elvezetett minket egy távolabbi épületbe, mindig itt szállásolják el a vendégeket. A vendégszobáról hamar kiderült, hogy egy épp nem használt, tiszta és egyszerű kétágyas kórterem saját fürdőszobával, kacsával, ágytállal. Egyetlen dísze egy domború dinoszaurusz kép az ágy fölött. Pocsókának jól áll a 60x170-es ágy. Reggelente egy nővér ébreszt minket injekciós tűvel a kezében. A szoba felső része nyitott a szellőzés miatt, így a délutáni beteglátogatást a betegekkel együtt élvezzük. Egész családok érkeznek és kiabálva beszélgetnek, mindenki egyszerre.

A felvilágosítás egyik eszköze egy házi tudományos kiállítás, ami leginkább a csodák palotájához hasonlít indiai kivitelezésben. Öveges professzorról nem hallotak, de az öreg nagyon boldog lehet, ha lepillant az örök mágneses mezőkről. Egy nagy teremben összeeszkábált szerkezetek, amelyek egy-egy fizikai törvényszerűséget mutatnak be. Jópofa. Valószínűleg nem sokan látogatják. Az árvizek esetére alternatív mentőmellényeket találtak ki, amit a falusiak gyorsan összeállíthatnak. Úszógumi üres flakonokból vagy száraz kókuszdiókból, elbírnak egy terhes nőt is. Van a kórházban is egy kiállítás, testrészek és szervek, de lehet, hogy ezt nem szeretném megnézni.

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok, megszületett Bányai-Boris Móric 2009. október 09-én és természetesen Ő is üdvözletét küldi, akárcsak mi. v.

    VálaszTörlés
  2. akarcsak mi es mindenkinek aki szereti.ajandek kepp az egyik fiktiv munnari konyv szerzojet moricnak neveztuke el.

    VálaszTörlés